Το σημείο ανάφλεξης. Σαν ένα πρόσθετο κανόνα ασφάλειας, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, όταν δουλεύετε με παραφίνη και να εξοικειωθείτε με τον όρο "σημείο ανάφλεξης". Το σημείο ανάφλεξης είναι η μέγιστη θερμοκρασία μετά την οποία η παραφίνη αναφλέγεται. Το σημείο ανάφλεξης είναι η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία μέχρι την οποία μπορούμε να ζεστάνουμε την παραφίνη. Η θερμοκρασία αυτή είναι οι 190 βαθμοί °C. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσετε την θερμοκρασία σταθερά κάτω από τους 190 βαθμούς °C για λόγους ασφάλειας.
Η κατασκευή ενός κεριού Τώρα λοιπόν, αφού έχετε βάλει σε μια τάξη τα υλικά σας και αφού διαβάσατε τους κανόνες ασφάλειας ήρθε η ώρα να φτιάξετε το κερί σας.
1. Ζεστάνετε τον διπλό βραστήρα ή το δοχείο μεταφοράς αργά στην κατάλληλη θερμοκρασία, τοποθετήστε την σκληρή παραφίνη στο δοχείο μεταφοράς. Ζεστάνετε την παραφίνη σε μια θερμοκρασία γύρω στους 140 βαθμούς °C. που είναι συνήθως επαρκής για όλες τις μορφές παραφίνης. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παλιά κεριά, ανακατεύοντάς τα με την παραφίνη.
2. Καθώς η παραφίνη θα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο λιωσίματος, ψεκάστε το εσωτερικό των καλουπιών με σπρέι σιλικόνης ή αλείψτε τα με σπορέλαιο και τοποθετήστε τα στην άκρη σε μια περιοχή που θα είναι ασφαλής για να χύσετε την παραφίνη.
3. Ανακατώστε απαλά την λιωμένη παραφίνη με ένα ξύλινο κουτάλι.
4. Όταν η παραφίνη έχει λιώσει τελείως μπορείτε να προσθέσετε μέσα της ότι σας αρέσει. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσετε άρωμα (συνήθως μια κουταλιά του τσαγιού από κάποιο βότανο ή μυρωδικό είναι αρκετή), και χρώμα. Απαλά ανακατώστε την παραφίνη για λίγα λεπτά, ώστε το χρώμα και το άρωμα να απλωθούν και να γίνει ένα μείγμα.
5. Χρησιμοποιώντας ένα γάντι κουζίνας, ανασηκώστε το δοχείο μεταφοράς μακριά από το νερό και χύστε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια σας. Μη γεμίζετε μέχρι επάνω. Αφήστε τουλάχιστο 2-3 εκατοστά περιθώριο από την κορυφή κάθε καλουπιού.
6. Καθώς η παραφίνη αρχίζει να σκληραίνει, πάρτε τα φιτίλια σας, δέστε τη μία άκρη στη μέση ενός μολυβιού. Προσεκτικά και σιγά ρίξτε την άλλη άκρη του φυτιλιού στην παραφίνη και στηρίξτε το μολύβι στην κορυφή του καλουπιού. Έτσι θα προφυλάξετε το φυτίλι σας από πέσιμο στην παραφίνη καθώς αυτή σκληραίνει.
Θα πάρει μερικές ώρες μέχρι η παραφίνη σας να σκληρύνει και αποκτήσει την κατάλληλη πυκνότητα και συνεκτικότητα. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να αφήσετε την παραφίνη όλη τη νύχτα, πριν προσπαθήσετε να βγάλετε τα κεριά σας από τα καλούπια τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο και εξαρτάται από το μέγεθος των κεριών σας. Από την στιγμή που η παραφίνη έχει σκληρύνει θα είναι εύκολο να αναποδογυρίσετε το καλούπι, αφήνοντας έτσι το νέο σας κερί να γλιστρήσει και να απελευθερωθεί.
Μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά όπως, κορδέλες ή λουλούδια εξωτερικά από το κερί σας για να το προσφέρετε σαν δώρο. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε ένα διακοσμητικό δίσκο ή κουτί. Θυμηθείτε, η τέχνη της κηροπλαστικής περιορίζεται μόνο από την φαντασία σας!