Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια;
Είναι δισκία που περιέχουν τεχνητές γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερινοειδές)σε χαμηλή δοσολογία. Τα αντισυλληπτικά καταστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη, ενώ μετατρέπουν το ενδομήτριο σε μη φιλόξενο για το έμβρυο. Τα αντισυλληπτικά ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο, μειώνουν το αίμα σε κάθε περίοδο και μειώνουν τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια). Επιπλέον έχουν πολλές άλλες ευεργετικές δράσεις που αναφέρονται παρακάτω.
Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους χορηγούνται αντισυλληπτικά;
Τα αντισυλληπτικά όπως αναφέρθηκε είναι ορμόνες που χρησιμοποιούνται εκτός από την αντισύλληψη και σε άλλες καταστάσεις όπως: (1) υπερανδρογοναιμία και θεραπεία ακμής και δασυτριχισμού, (2) δυσμηνόρροια και διαταραχές περιόδου, (3) Ενδομητρίωση, (4) Κύστεις ωοθηκών, (5) Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
Ποια τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών;
Τα αντισυλληπτικά προσφέρουν υψηλή αντισυλληπτική προστασία υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά. Ρυθμίζουν απόλυτα την περίοδο σε γυναίκες ή έφηβες που παρουσιάζουν αραιομηνόρροια ή μηνομητρορραγίες, ενώ μειώνουν τον πόνο της περιόδου (δυσμηνόρροια). Δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, η οποία επανέρχεται αμέσως μετά τη διακοπή της λήψης. Τα αντισυλληπτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ θεωρείται ότι προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο;
Οι χρήστριες των αντισυλληπτικών έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών ακόμα και αν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για 3 έως 6 μήνες. Η προστασία αυτή διατηρείται για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης (10 με 15). Το ίδιο ισχύει για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Οι χρήστριες αντισυλληπτικών για 4 χρόνια έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ενδομητρίου τα επόμενα 15 χρόνια. Ωστόσο, τα αντισυλληπτικά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν ελαφρώς την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Η ελαφρά αυτή αύξηση μηδενίζεται 4 χρόνια μετά τη διακόπη της χρήσης των αντισυλληπτικών. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά περιέχουν πολύ μικρότερες δόσεις οιστρογόνων και αναμένεται αυτή η αύξηση να είναι πολύ μικρότερη αν όχι μηδενική σε μελλοντικές μελέτες.
Ποιες είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών;
Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα στην έναρξη της χρήσης τους, όπως ελαφρά ναυτία, κεφαλαλγία, μικρό πρήξιμο του στήθους και μερικές φορές αιμόρροια. Η αύξηση του σωματικού βάρους, που συχνά αναφέρεται, οφείλεται σε μικρή κατακράτηση υγρών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 κιλό. Οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες της γυναίκας και μόνο.
Τι ισχύει για τις σοβαρές παρενέργειες των αντισυλληπτικών;
Παραδοσιακά τα αντισυλληπτικά είχαν ενοχοποιηθεί για αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και εν τω βάθει φλεβοθρομβώσεως. Αυτά τα δεδομένα έχουν μερικώς αλλάξει. Σε ό,τι αφορά το έμφραγμα, η συσχέτιση με παρούσα ή παλαιά χρήση αντισυλληπτικών δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, τα αντισυλληπτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος σε γυναίκες που καπνίζουν. Το ίδιο ισχύει για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα νεότερα χαμηλής δοσολογίας αντισυλληπτικά δεν έχουν συσχετισθεί με εγκεφαλικά επεισόδια, παρά μόνον σε γυναίκες που έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση). Τα αντισυλληπτικά όμως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Η αύξηση αυτή ωστόσο είναι μικρότερη από την αύξηση που παρατηρείται στην εγκυμοσύνη.
Ποιες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν αντισυλληπτικά;
Γυναίκες με ιστορικό εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης-πνευμονικής εμβολής, ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακού ισχαιμικού επεισοδίου, διαβήτη, γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του στήθους, υπέρταση, ημικρανίες με νευρολογικά συμπτώματα, γυναίκες με ηπατική νόσο (ηπατίτιδα, ικτερο) καθώς και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό υπερπηκτικότητας του αίματος (οικογενής θρομβοφιλία κλπ).
Πως λαμβάνονται τα αντισυλληπτικά;
Τα αντισυλληπτικά λαμβάνονται από ένα χάπι κάθε ημέρα για 21 ημέρες και μετά διακόπτονται και ακολουθεί περίοδος. Η γυναίκα για 7 ημέρες δεν παίρνει αντισυλληπτικά και από την 8η ημέρα και μετά ξεκινάει νέο κουτί με 21 χάπια. Υπάρχουν και συσκευασίες με 28 χάπια. Με αυτές τις συσκευασίες η γυναίκα δεν χρειάζεται να σταματάει τη λήψη των αντισυλληπτικών και το ένα κουτί διαδέχεται το άλλο.
http://www.femme.gr/ocp.htm