.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Οι μάρσιποι εγκυμονούν κινδύνους



Μία μητέρα από την Αδελαΐδα ανακάλυψε, δυστυχώς αργά, ότι το μόλις δύο ημερών αγοράκι της είχε σταματήσει να αναπνέει. Ορισμένοι παθολόγοι αναφέρουν ότι δεν «έφταιγε» ο μάρσιπος, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να θεωρείται ως «πιθανός παράγοντας κινδύνου».




Με επιστολή τους στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal of Australia, που δημοσιεύτηκε χτες, ο καθηγητής Roger Byard και ο ιατροδικαστής John Gilbert τονίζουν ότι οι γονείς και οι νταντάδες πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα χρησιμοποιούν σε πολύ μικρά μωρά.


Πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ, είχαν ανακληθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μάρσιποι, καθώς οι κατασκευαστές τους εξέφρασαν φόβους ότι μπορούσαν να προκαλέσουν ασφυξία, ύστερα από το θάνατο τριών βρεφών.


Τότε η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων παρότρυνε τους γονείς να σταματήσουν να τους χρησιμοποιούν σε μωρά μικρότερα των τεσσάρων μηνών.


Τα περισσότερα προϊόντα αναφέρουν οδηγίες ασφαλείας, αλλά κάποια νεογέννητα με βαρύ κεφάλι και αδύναμο λαιμό δυσκολεύονται να κινηθούν και να αναπνεύσουν εξαιτίας του υφάσματος. 


Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 14 θανάτους, 12 από τους οποίους σημειώθηκαν σε μωρά κάτω των 4 μηνών, και 22 τραυματισμοί από τη χρήση μάρσιπων στις ΗΠΑ, ενώ το τελευταίο περιστατικό εκτιμάται ότι είναι το πρώτο που καταγράφεται στην Αυστραλία.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι: «Δε λέμε να μην το χρησιμοποιείται, αλλά σας συμβουλεύουμε να είστε πολύ προσεχτικοί για το είδος μάρσιπου που θα επιλέξετε και να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Θα πρέπει να μπορείτε να βλέπετε το πρόσωπο του μωρό και αυτό να μην είναι καλυμμένο από ύφασμα. Ακόμη, θα πρέπει το πρόσωπο του μωρού να μην είναι «κολλημένο» στο στήθος σας».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...