Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο, κατά τη διάρκεια μια δίαιτας, δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και πώς το μαγειρεύουμε. Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να παίρνουμε μια χαμηλή σε θερμίδες πρώτη ύλη και να την επιβαρύνουμε θερμιδικά με πρόσθετα λάδια.
Ο χειμώνας απαιτεί τροφές πλούσιες σε ενέργεια, όχι όμως και σε υπερβολικά λίπη. Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύετε και γρήγορα θα νιώσετε τη διαφορά στο σώμα σας.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παρασκευάζετε υγιεινά γεύματα.
Κάτι που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού εισέρχεται στο τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.
Έτσι το τηγάνισμα προσθέτει περισσότερες θερμίδες από όσες το ψήσιμο ή το βράσιμο. Κι αν η γεύση που προσφέρουν τα τηγανητά φαγητά σάς φαίνεται ασυγκρίτως ανώτερη από τα ψητά, τα βραστά ή τα φαγητά σχάρας, αναλογιστείτε πως, εκτός από τις περιττές θερμίδες, το τηγάνισμα αυξάνει και την περιεκτικότητα της τροφής σε επικίνδυνα συστατικά, όπως κορεσμένα και trans λιπαρά.
Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι το βράσιμο κυρίως, αλλά και το ψήσιμο (είτε στο φούρνο είτε στη σχάρα) αποτελούν έξυπνους τρόπους μαγειρέματος που μπορούν να σας «σώσουν» από περιττές θερμίδες συγκριτικά με τα τηγανητά. Ακόμη και τα μαγειρευτά φαγητά μπορούν να συγκριθούν με τα τηγανητά, εφόσον είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε. Τέλος, όταν το τηγάνισμα γίνεται στο σπίτι μας με αγνά υλικά, τότε ακόμα και τα τηγανητά φαγητά μπορούμε να τα γευόμαστε ακόμη και σε μια δίαιτα.
Τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε;
Το είδος το λαδιού και ο χρόνος χρησιμοποίησής του είναι ακόμη μία παράμετρος που επηρεάζει την ποιότητα του πιάτου μας. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες από τα σπορέλαια, αλλά ακόμα κι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από 3-4 φορές.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Χρησιμοποιήστε το κουνουπίδι, τα πράσα, το σπανάκι, τα καρότα, τα μανιτάρια μέσα σε κλασικά πιάτα που περιέχουν συνήθως μόνο ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά. Αντικαθιστώντας, για παράδειγμα, τη μισή ποσότητα ρύζι με λαχανικά, όπως καρότο, μανιτάρια ή και μπρόκολο, κερδίζετε θερμίδες και παράλληλα καταφέρνετε να χορτάσετε πιο γρήγορα.
Τέλος, μπορείτε να διατηρήσετε τη γεύση των αγαπημένων σας τροφίμων, προσέχοντας όμως τα λιπαρά. Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο, ψάρι ή άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος (π.χ. ψαρονέφρι) ή ακόμη και με όσπρια.
Πηγή: nutrimed