Φωτό: © Fotolia
Καλοκαίρι και δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό από μια φέτα καρπούζι. Μάλιστα αντίθετα με τα όσα λέγονται, το καρπούζι δεν αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θα θωρακίσουν την υγεία σου, θα διώξουν το άγχος και θα κάνουν το δέρμα σου να λάμπει.
Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευαγγελία Δέδε εξηγεί πως τα θρετπικά συστατικά του καρπουζιού επιδρούν θετικά στον οργανισμό σου:
- Ευεξία. Κι όμως με το καρπούζι θα αντιμετωπίσεις το άγχος, τις φοβίες και τον πανικό. Αυτό οφείλεται στη βιταμίνη Β6 η οποία ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε σειρά νευρικών λειτουργικών λειτουργιών.
- Υγιές και λαμπερό δέρμα. Τρεις μερίδες καρπούζι την ημέρα θα κρατήσουν το δέρμα σου σε άψογη κατάσταση.
- Πρόληψη και υγεία. Το καρπούζι είναι η κύρια πηγή μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, του λυκοπενίου. Το λυκοπένιο συμβάλλει στην πρόσληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακών νοσημάτων) και διαφόρων μορφών καρκίνου (καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Το πιο δροσερό φάρμακο
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος - Διαιτροφολόγος "το καλοκαιρινό αυτό φρούτο δεν αποτελεί μόνο έναν γευστικό και θρεπτικό καρπό, αλλά και εξαιρετικό φάρμακο. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει (ουσίες που συμμετέχουν στον κύκλο της ουρίας). Καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και το πύον".
Η κατανάλωση καρπουζιού συμβάλλει:
- Στη βελτίωση παθήσεων του ήπατος
- Στην αντιμετώπιση κυστίτιδων
- Στην μείωση φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος
- Στην απομάκρυνση του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική. Επιπλέον, για τους καρδιοπαθείς, ειδικά σε αυτούς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, είναι ωφέλιμη η κατανάλωση χυμού καρπουζιού σε συνδυασμό με μέλι το πρωί με άδειο στομάχι.
Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευαγγελία Δέδε εξηγεί πως τα θρετπικά συστατικά του καρπουζιού επιδρούν θετικά στον οργανισμό σου:
- Ευεξία. Κι όμως με το καρπούζι θα αντιμετωπίσεις το άγχος, τις φοβίες και τον πανικό. Αυτό οφείλεται στη βιταμίνη Β6 η οποία ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε σειρά νευρικών λειτουργικών λειτουργιών.
- Υγιές και λαμπερό δέρμα. Τρεις μερίδες καρπούζι την ημέρα θα κρατήσουν το δέρμα σου σε άψογη κατάσταση.
- Πρόληψη και υγεία. Το καρπούζι είναι η κύρια πηγή μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, του λυκοπενίου. Το λυκοπένιο συμβάλλει στην πρόσληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακών νοσημάτων) και διαφόρων μορφών καρκίνου (καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Το πιο δροσερό φάρμακο
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος - Διαιτροφολόγος "το καλοκαιρινό αυτό φρούτο δεν αποτελεί μόνο έναν γευστικό και θρεπτικό καρπό, αλλά και εξαιρετικό φάρμακο. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει (ουσίες που συμμετέχουν στον κύκλο της ουρίας). Καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και το πύον".
Η κατανάλωση καρπουζιού συμβάλλει:
- Στη βελτίωση παθήσεων του ήπατος
- Στην αντιμετώπιση κυστίτιδων
- Στην μείωση φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος
- Στην απομάκρυνση του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική. Επιπλέον, για τους καρδιοπαθείς, ειδικά σε αυτούς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, είναι ωφέλιμη η κατανάλωση χυμού καρπουζιού σε συνδυασμό με μέλι το πρωί με άδειο στομάχι.