.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

9 ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ




Αν αυτό το καλοκαίρι αντιμετωπίζετε το δίλημμα «βουνό ή θάλασσα», μπορείτε να έχετε και τα δύο! Οι λίμνες μπορούν και συνδυάζουν ιδανικά την πυκνή και καταπράσινη βλάστηση του βουνού με τις υδάτινες συγκινήσεις της θάλασσας, όπως οι καταδύσεις, τα θαλάσσια σπορ και μαγευτικά γαλήνια τοπία.
Θαυμάστε εννέα από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες στον κόσμο:
Λίμνη Crater, ΗΠΑ: Παγωμένο μπλε
Η συγκεκριμένη λίμνη ( www.crater.lake.national-park.com/ ) που βρίσκεται στο Όρεγκον, σχηματίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, μετά από έκρηξη ηφαιστείου. Βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου Εθνικού Πάρκου και περιστοιχίζεται από ένα καταπράσινο δάσος και λόφους. Το μεγάλο βάθος της λίμνης -σχεδόν 600 μέτρα- της δίνει ένα έντονο βαθύ μπλε χρώμα. Τα χιόνια και οι πάγοι λιώνουν το καλοκαίρι και η πρόσβαση σε αυτή είναι πιο εύκολη. Ακολουθήστε το μονοπάτι Cleetwood Cove για να φτάσετε στην ακτή, αλλά αν προτίθεστε να βουτήξετε, να ξέρετε ότι η θερμοκρασία του νερού σπάνια ξεπερνά τους 12 βαθμούς κελσίου.

Λίμνη Peyto, Καναδάς: Η «τροπική» λίμνη του Καναδά
Μπορεί η λίμνη Louise να είναι η πιο διάσημη και προβεβλημένη λίμνη της Αλμπέρτα, αλλά η γειτονική της λίμνη Peyto ( http://bit.ly/ldCaZK ) είναι ακόμα πιο γραφική. Η λίμνη αυτή έχει ένα χαρακτηριστικό τουρκουάζ χρώμα, το οποίο θα περιμένατε ίσως να δείτε σε κάποια τροπική περιοχή της Καραϊβικής ή του Ειρηνικού και οφείλεται στη σκόνη των βράχων που πέφτει στη λίμνη όταν ο πάγος και το χιόνι λιώνουν κάθε καλοκαίρι. Γύρω από την λίμνη υπάρχει ένα πυκνό δάσος με απότομες βουνοκορφές. Η καλύτερα θέα της λίμνης είναι από την κορυφή Bow Summit.
Λίμνη Malawi, Μαλάουι: Η «ζωντανή» λίμνη
Η λίμνη Μαλάουι φιλοξενεί εκατοντάδες είδη ψαριών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υδάτινα οικοσυστήματα του πλανήτη. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής και βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Μαλάουι, της Μοζαμβίκης και της Τανζανίας, 700 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ έχει μέγιστο μήκος και πλάτος 580 και 75 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Χάρη στον φυσικό πλούτο της λίμνης, γύρω της υπάρχουν εκατοντάδες οικισμοί. Το νότιο τμήμα της λίμνης σε συνδυασμό με το ακρωτήρι Maclear, αποτελούν το πρώτο εθνικό πάρκο γλυκού νερού, το οποίο αναγνωρίστηκε ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1984 (http://whc.unesco.org/en/list/289 ). Ο «σταρ» της λίμνης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από το mbuna, ένα τοπικό φιλικό ψάρι που τρώει από το χέρι ανθρώπων. Μην ξεχάσετε να φέρετε τη μάσκα σας για να θαυμάσετε τις ομορφιές του βυθού της λίμνης.
Λίμνη Taal, Φιλιππίνες: Όταν τα ηφαίστεια δημιουργούν
Αυτή η πανέμορφη λίμνη ( http://bit.ly/e3kWee ) βρίσκεται μόλις 60 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μανίλα και είναι γνωστή για δυο λόγους: Εκτός του ότι είναι η πιο βαθιά λίμνη στις Φιλιππίνες, έχει και ένα από τα πιο μικρά αλλά και ενεργά ηφαίστεια του κόσμου. Το ηφαίστειο Taal βρίσκεται μέσα στη λίμνη, στο νησί Luzon των Φλιππινών. Η λίμνη σχηματίστηκε όταν κατέρρευσε ένα μεγαλύτερο ηφαίστειο. Αν και η περιοχή βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση κινδύνου, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τουρίστες. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να θαυμάσετε το φυσικό τοπίο, είναι να πάτε μέχρι την κορυφογραμμή Tagaytay-Taal που βρίσκεται στην παρακείμενη πόλη Tagaytay.
Λίμνη Atitlán, Γουατεμάλα: Η καταπράσινη λίμνη
Η λίμνη Atitlán ( http://www.atitlan.net/ ) βρίσκεται στα highlands της Γουατεμάλας, στους πρόποδες τριών κωνικών ηφαιστείων. Στις όχθες της λίμνης βρίσκονται μικρά χωριά των Μάγια, τα οποία χωρίζονται από απότομους λόφους γεμάτους βελανιδιές, πεύκα και άλλα 800 είδη φυτών. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο με καλύτερη θέα, αλλά σχεδόν όπου και να βρεθείτε, θα δείτε κάτι διαφορετικό, είτε είστε ψηλά, σε κάποιο χωριό, είτε πάνω σε μια lancha, τις μικρές βάρκες που μεταφέρουν κόσμο από χωριό σε χωριό. Δυστυχώς στη λίμνη έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα άλγης, η οποία έχει καλύψει την επιφάνειά της και γίνονται προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.
Loch Lomond, Σκωτία: Εδώ δεν έχει «τέρατα»
Μπορεί να μην έχει κάποιο μυθικό τέρας, όπως η λίμνη Λοχ, αλλά το σκηνικό της λίμνης με τους ανεμοδαρμένους λόφους και τα μεσαιωνικά κάστρα που την περιστοιχίζουν, δίνει μια αύρα βικτωριανού μυθιστορήματος στην λίμνη Lomond. Στην λίμνη υπάρχουν πολλά νησάκια, κάποια τόσο μικρά, που συχνά χάνονται κάτω από το νερό και άλλα, τόσο μεγάλα, που μπορούν να κατοικηθούν. Τα περισσότερα καραβάκια κάνουν στάση στο μεγαλύτερο νησί της λίμνης, το Inchmurrin ( http://bit.ly/lXURWz ) των έντεκα κατοίκων. Στο νησάκι υπάρχουν τα χαλάσματα ενός μοναστηριού από τον 7ο αιώνα καθώς και το κάστρο Lennox, στο οποίο συχνά πηγαίνει η βασιλική οικογένεια για κυνήγι.
Λίμνη Garda, Ιταλία: Λίμνη α λα Ιταλικά
Η λίμνη Garda ( www.gardalake.it/ ) είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ιταλούς. Η νότια όχθη της λίμνης έχει θερμές πηγές, τουριστικά θέρετρα με βίλες και ξενοδοχεία, αλλά και εντυπωσιακές παραλίες. Στα βόρεια θα δείτε τις άγριες κορυφές των Δολομιτών, που αποτελούν αγαπημένο προορισμό τολμηρών ποδηλατών και μηχανόβιων. Στη μικρή πόλη Malcesine, περπατήστε στους πλακόστρωτους δρόμους, επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο και πηγαίνετε με το τελεφερίκ στο όρος Baldo, για μια μαγευτική θέα της λίμνης.
Λίμνες Plitvice, Κροατία: κάτι από την εποχή των… δεινοσαύρων!
Το σκηνικό των 16 λιμνών ( www.visit-croatia.co.uk/plitvicelakes/ ), κρυμμένων κάτω από πυκνή βλάστηση και των εκατοντάδων καταρρακτών, θυμίζει την προϊστορική γη των δεινοσαύρων. Οι επισκέπτες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν δυνατές συγκινήσεις διαδρομών με υπέροχη θέα. Μέσα στο δάσος που περιβάλει τις λίμνες χρειάζεται πάντως λίγη προσοχή, αφού μπορεί να μην πετύχετε κάποιο τυραννόσαυρο, αλλά ίσως δείτε ελάφια, αγριόγατες, αγριογούρουνα, λύκους και αρκούδες. Αξίζει να ακολουθήσετε το μονοπάτι για το Veliki Slap, τον πιο ψηλό καταρράκτη της περιοχής, ύψους 70 μέτρων.
Λίμνη Nakuru, Κένυα: Το «σπίτι» των φλαμίνγκο
Τα νερά είναι καταγάλανα και γύρω από τη λίμνη υπάρχουν βραχώδεις κορυφές και πράσινες πεδιάδες, που δημιουργούν ένα ονειρεμένο σκηνικό ( www.kws.org/parks/parks_reserves/LNNP.html ). Παρά το σαγηνευτικό τοπίο όμως, η λίμνη είναι διάσημη για μια άλλη «φυσική» ομορφιά της: Στις όχθες της μαζεύονται χιλιάδες φλαμίνγκο, τα οποία είναι από τους λίγους οργανισμούς που μπορούν να υπομένουν την υψηλή συγκέντρωση ανθρακικού νατρίου που βρίσκεται στο νερό και καίει τα πάντα. Υπάρχουν τόσα πολλά φλαμίνγκο, ώστε δημιουργούν ένα… ροζ σύννεφο μέσα στη λίμνη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...