.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΣΑΣ!


Μπορεί ο καιρός να είναι όλο εκπλήξεις κι εκεί που σκεφτόμασταν να στρώσουμε χαλιά, φορέσαμε πάλι τα ξώπλατα. Όμως δεν θα αργήσει η στιγμή που θα πρέπει να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα και να μαζέψουμε τα καλοκαιρινά. Αυτή είναι μία από τις δουλειές του σπιτιού που μας παίρνει πολύ χρόνο, μας κουράζει . . . και κακά τα ψέματα, την βαριόμαστε κιόλας.



Όμως είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να οργανώσουμε σωστά τις ντουλάπες μας ώστε η επόμενη αλλαγή να είναι πιο εύκολη και γρήγορη. Επίσης μία σωστά οργανωμένη ντουλάπα, μας γλυτώνει χρόνο στο να ψάχνουμε τι θα φορέσουμε κάθε μέρα. Όταν θα έρθει η στιγμή λοιπόν να φτιάξετε τη ντουλάπα, λάβετε υπ’ όψη σας τα παρακάτω και μην διστάσετε να πετάξετε ότι δεν σας χρειάζεται.



Ξεκαθαρίστε το περιεχόμενο της ντουλάπας
Χρησιμοποιήστε κουτιά ή φτιάξτε ντάνες από ρούχα, διαιρώντας τα στις εξής κατηγορίες: «Κρατάμε», «Πετάμε», «Δίνουμε/χαρίζουμε/πουλάμε», «Θα δούμε». Αρχίστε να ξεχωρίζετε τα ρούχα και να τα βάζετε στην αντίστοιχη κατηγορία.
• Όταν πια ξεκαθαρίσετε τι μένει και τι φεύγει, ασχοληθείτε με αυτά που κρατάτε. Αποφασίστε τι χρειάζεται να μπει σε κρεμάστρα, τι σε συρτάρι. Ετσι θα έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα του πόσο χώρο θα χρειαστείτε και θα μπορέσετε να διανείμετε το χώρο της ντουλάπας ανάλογα.
• Μην κρατάτε ρούχα με την ελπίδα ότι κάποτε θα χάσετε επιτέλους αυτά τα 20 κιλά και θα μπορέσετε να τα ξαναφορέσετε ή με την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσει η μόδα και τα παλιά ρούχα θα φορεθούν και πάλι.
• Ελέγχετε συχνά τα περιεχόμενα της ντουλάπας και δοκιμάστε ότι έχετε καιρό να φορέσετε. Ο,τι δεν έχετε φορέσει τα τελευταία 2 χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το ξαναφορέσετε ποτέ στη ζωή σας.
• Ότι εσείς δεν φοράτε, μπορεί να φορεθεί από κάποιον άλλο που πραγματικά δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το παραμικρό. Δώστε ότι σας περισσεύει σε φτωχές οικογένειες, στην εκκλησία, σε ιδρύματα ή αφήστε τα σε μία σακούλα έξω από τον κάδο των σκουπιδιών για τους ρακοσυλλέκτες ή τους άστεγους της πόλης.

Αλλαγή ρούχων λόγω εποχής
• Πλύντε καλά όλα τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε. Ακόμα κι αν τα έχετε φορέσει μόνο μία φορά, καλό είναι να τα πλύνετε γιατί αν υπάρχει κάποιος λεκές που σήμερα είναι αδιόρατος, θα ποτίσει κατά τη διάρκεια των μηνών της αποθήκευσης και δύσκολα θα τον απομακρύνετε του χρόνου.
• Τα ρούχα που τσαλακώνονται εύκολα, προτιμήστε να μην τα σιδερώσετε. Γενικά, αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος και τα ρούχα σας στριμώχνονται πολύ, μην τα σιδερώσετε. Θα γλυτώσετε χρόνο αφού του χρόνου που θα τα ξαναβγάλετε θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να τα σιδερώσετε.
• Διπλώστε τα προσεκτικά και χρησιμοποιήστε χαρτί για να «γεμίσετε» σημεία που δεν θέλετε να τσαλακωθούν.
• Αποθηκεύστε τα πιο βαριά ρούχα κάτω και τα πιο ελαφριά από πάνω τους.
• Χρησιμοποιήστε κάποιο αρωματικό φακελάκι για ντουλάπες ή λιωμένα σαπουνάκια μπάνιου που σας έχουν περισσέψει για να μυρίζει ωραία η ντουλάπα, τα συρτάρια και τα ρούχα σας.
• Παρόλο που όλοι χρησιμοποιούμε τις κλασσικές πλαστικές σακούλες για να πακετάρουμε τα ρούχα, καλό είναι να τις αποφύγετε γιατί το ύφασμα δεν αναπνέει μέσα από το πλαστικό. Ειδικά για ρούχα που πρόκειται να αποθηκευτούν για πολύ καιρό, προτιμήστε χάρτινες ή υφασμάτινες σακούλες.
• Χρησιμοποιήστε λεβάντα ή καμφορά για να προστατέψετε τα ρούχα σας από το σκώρο. Αποφύγετε τη ναφθαλίνη, ειδικά αν στο σπίτι σας υπάρχουν μωρά ή αλλεργικά άτομα.

Αποθήκευση
• Βάλτε τα παπούτσια σε κουτιά παπουτσιών. Βάλτε απ’ έξω αυτοκόλλητες ετικέτες που περιγράφουν τι περιέχουν ή φωτογραφίστε τα και κολλήστε τη φωτογραφία τους στο κουτί. Βάλτε παλιές εφημερίδες ή χαρτόνι σε σχήμα κυλίνδρου μέσα στα παπούτσια και τις μπότες για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
• Κρεμάστε τα ρούχα που φορούσατε αμέσως μόλις ξεντυθείτε. Οσο το ρούχο είναι ακόμη ζεστό από το σώμα σας οι ζάρες / το τσαλάκωμα θα «πέσει» πιο εύκολα. Αν βγάλετε το ρούχο και το πετάξετε π.χ. πάνω στο κρεβάτι σας ή σε μία καρέκλα, θα το βρείτε πολύ πιο τσαλακωμένο απ’ ότι αν το βάλετε σε κρεμάστρα και, κατά πάσα πιθανότητα, τελικά θα καταλήξει στο καλάθι με τα άπλυτα ακόμη κι αν δεν είναι λερωμένο. Αν συνηθίζετε να κρεμάτε τα ρούχα σας σε μία ράγα με γάντζους πίσω από την πόρτα, βάλτε τα πρώτα στην κλασσική κρεμάστρα και κρεμάστε τα με αυτήν πάνω στα γαντζάκια.
• Αν κάποια ρούχα γλιστρούν από τις κρεμάστρες, στερεώστε τα με καρφίτσες (λεπτά υφάσματα) ή με λαστιχάκια. Ειδικά για τα ρούχα με τιράντες, είναι πιο εύκολο να πιάσετε τις δύο πλευρές της τιράντας με συνδετήρα παρά με καρφίτσα.
• Βάλτε τα κοντά ρούχα (π.χ. πουκάμισα ή μπλούζες) μαζί σε μία μεριά της ντουλάπας ώστε να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χώρο που περισσεύει από κάτω. Χρησιμοποιήστε αξεσουάρ/ράφια για να αποθηκεύσετε τα παπούτσια από κάτω ή προσθέστε έξτρα συρτάρια (π.χ. μεταλλικές συρταριέρες) ή ακόμα και ψάθινα / χάρτινα κουτιά αποθήκευσης. Αν η ντουλάπα σας είναι ψηλή, μπορείτε να προσθέσετε και δεύτερη ράγα από κάτω, πάλι για κοντά ρούχα.
• Γκρουπάρετε τα ρούχα σας ανά χρώμα και είδος έτσι ώστε να σας παίρνει λιγότερο χρόνο να συνδυάσετε παντελόνι - φούστα – μπλούζα – σακάκι – πουκάμισο – γραβάτα το πρωί.
• Αποθηκεύστε τα λιγότερο χρησιμοποιούμενα αντικείμενα (π.χ. έξτρα κουβέρτες για φιλοξενούμενους) στα πιο ψηλά ράφια της ντουλάπας σας.

Εξοικονόμηση χώρου
• Χρησιμοποιήστε κάποια από τα πολλά αξεσουάρ που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για παράδειγμα, κρεμάστε στη μέσα πλευρά των φύλλων της ντουλάπας, στενές κρεμάστρες για γραβάτες, ζώνες ή φουλάρια. Η αγοράστε πάνινες κρεμαστές παπουτσοθήκες που και αυτές μπαίνουν στο εσωτερικό της πόρτας. Υπάρχουν παραλλαγές σε μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για κάλτσες, ζώνες, τσάντες, γάντια, κασκόλ κλπ.
• Στερεώστε στον τοίχο της ντουλάπας σας μία σανίδα από ξύλο κι επάνω της βιδώστε γάντζους. Μπορείτε εκεί να κρεμάτε τις ζώνες ή τα φουλάρια.
• Τέτοια μικρά αξεσουάρ μπορούν να μας διευκολύνουν πολύ στην καθημερινή μας επιλογή ρούχων. Βρίσκουμε ότι χρειαζόμαστε πολύ πιο γρήγορα και χωρίς εκνευρισμό. Κι επίσης, όταν το κάθε τι έχει τη δική του θέση στη ντουλάπα, είναι πιο εύκολο να το βάλουμε πάλι εκεί από όπου το πήραμε.
• Τέτοιες πρακτικές λύσεις/εξαρτήματα υπάρχουν πολλά και μάλιστα με ιδιαίτερα μικρό κόστος.

Συρτάρια
• Όταν φτιάχνετε τα συρτάρια σας, ορίστε ένα συρτάρι για κάθε χρήση, π.χ. ένα συρτάρι για εσώρουχα, ένα για πιτζάμες / νυχτικά, ένα για κάλτσες/καλσόν κ.λ.π.
• Αγοράστε διαχωριστικά που μπορείτε να τοποθετήσετε στο συρτάρι (ή χρησιμοποιείστε διαφορετικά κουτιά χωρίς καπάκι μέσα στο συρτάρι) για να χωρίζετε π.χ. τις κάλτσες σε χρώματα ή τα εσώρουχα σε σετ ώστε να μπορείτε εύκολα να τα εντοπίσετε.
• Διπλώστε τις κάλτσες σε ζευγάρια, είτε σε μορφή μπάλας είτε διπλωμένες στα 2 ή 3 ώστε τα ζευγάρια να είναι πάντα μαζί.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του νοικοκυριού είναι η ακαταστασία κι αυτό ισχύει και για τις ντουλάπες μας. Οργανώνοντας σωστά τα ρούχα μας κερδίζουμε χρόνο στο να εντοπίσουμε το κατάλληλο ρούχο για κάθε μέρα και επίσης μειώνουμε το χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε κάθε βράδυ στο μάζεμα των ρούχων. Όταν το κάθε ρούχο έχει τη θέση του, είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξουμε τη ντουλάπα και να το βάλουμε πάλι εκεί που ήταν. Μάθετε στα μέλη της οικογένειάς σας όταν βγάζουν τα ρούχα τους να τα βάζουν είτε στα άπλυτα είτε πάλι στη θέση τους αντί να τα πετάνε πάνω στο κρεβάτι ή στις καρέκλες.
πηγή:http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=125

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...