Προσοχή: Αυτά που ΔΕΝ ξέρουμε για την επικοινωνία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, αν οι γυναίκες δεν λένε τι θέλουν, ο σύζυγός τους απλά δεν μπορεί να το προσφέρει, ενώ ο τρόπος που μιλούν για τα ζητήματα τους, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και μετά υπάρχει και το υπνοδωμάτιο…Το να παντρευτεί κανείς μπορεί και να μην είναι τόσο δύσκολο… το να είναι παντρεμένος όμως, μπορεί να είναι πιο περίπλοκο!
Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησαν 2 ειδικοί, η Susan Heitler, PhD, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας στο www.poweroftwo.org, ένα πρόγραμμα για το πώς να ‘κτιστεί’ ένας γάμος και ο θεραπευτής οικογένειας και γάμου Eli Karam, PhD, επίκουρος καθηγητής στη θεραπεία ζευγαριών στο Πανεπιστήμιο του Louisville.
Ας δούμε λοιπόν τις συμβουλές τους για να αποφευχθούν ή να διορθωθούν έξι κοινά λάθη που μπορεί να κοστίσουν σε ένα γάμο, ή τουλάχιστον, να αποδυναμώσουν τις βάσεις του.
Εξάλλου είτε τα λάθη τα κάνει η γυναίκα είτε ο άνδρας, λέγεται πως αν αναλάβει τη δράση η γυναίκα, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά.
1. Συμβιβάζεστε πολύ εύκολα.
Μερικές γυναίκες είναι πάρα πολύ πρόθυμες να εγκαταλείψουν αυτό που θέλουν και οι ειδικοί αυτό το αποκαλούν «εξάρτημα- ΤΟΥ», στο οποίο η γυναίκα είναι κατά βάση ένα «εξάρτημα» του συζύγου, αντί να είναι ισότιμη σύντροφος στον γάμο.
Μερικές γυναίκες τείνουν να λειτουργούν σαν να είναι «όλα γι 'αυτόν» και όχι όλα-ή κάτι τουλάχιστον- για τον εαυτό τους, όπως συνηθίζουν οι άνδρες, ενώ άλλες φοβούνται ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας καυγάς ή κάποια δυσάρεστη κατάσταση ή απλά πιστεύουν κατά κάποιο τρόπο, ότι προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση, πρέπει να μειώσουν τις δικές τους επιθυμίες. Η αίσθηση, όμως, της αδυναμίας οδηγεί σε θυμό που τελικά εκρήγνυται.
Η λύση που προτείνει η προαναφερόμενη ψυχολόγος; Εκφράστε τις ανησυχίες σας, ΛΟΓΙΚΑ, είτε για δουλειές του σπιτιού ή γονικές υποχρεώσεις, ή επειδή δεν έχετε αρκετό χρόνο με τον άνδρα σας ή τον εαυτό σας. Μπορεί ο ίδιος να θέλει να παίξει μπάλα το Σαββατοκύριακο, ενώ εσείς να θέλετε να αφιερώσει χρόνο στην οικογένεια, για παράδειγμα. Εάν το συζητήσετε, μπορεί να βρείτε μια λύση που να είναι, τουλάχιστον μερικώς, ικανοποιητική για όλους.
2. Δεν είστε σαφής σχετικά με τις προσδοκίες σας.
Τα ζευγάρια που λειτουργούν καλά στο γάμο έχουν κάνει σαφές τις προσδοκίες τους από την αρχή, για τον καταμερισμό της εργασίας, τη μητρότητα, και τα χρήματα.
Ωστόσο, πολλά ζευγάρια δεν έχουν κάνει αυτές τις συζητήσεις και λειτουργούν με ‘αυτόματο πιλότο’. Πιο συγκεκριμένα θα λέγαμε πως πολλά ζευγάρια λειτουργούν με ότι υποθέτουν στο κεφάλι τους, επειδή μεγάλωσαν με αυτόν τον τρόπο, ότι εάν λειτουργεί για τους ίδιους, λειτουργεί και για τους συντρόφους τους.
Η δυσαρέσκεια μπορεί εύκολα να έρθει, εάν οι προσδοκίες διαφέρουν ή κρύβονται πίσω από ψέματα. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες σκέφτονται ότι η απόκτηση ενός μωρού θα αλλάξει τον σύζυγό τους ή θα τον φέρει πιο κοντά. Το παιδί βεβαίως και έχει τη δυναμική να φέρει το ζευγάρι πιο κοντά, όμως μια ήδη ευάλωτη ισορροπία ή εύθραυστη σχέση μπορεί να πληγεί από τον ερχομό ενός παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόκτηση ενός παιδιού προκαλεί προβλήματα, όμως, ενδεχομένως, αναδεικνύει τις ήδη υπάρχουσες αλλά, πιθανώς, κρυμμένες αδυναμίες των συντρόφων και κατ’ επέκταση του ζεύγους. Καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας ένα παιδί, ώστε να προσαρμοστούμε ευκολότερα, χωρίς πανικό και εντάσεις, κατανοώντας πως οι ρόλοι των γονιών έχουν προστεθεί χωρίς να ευνουχίσουν τους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας. Σε μεγάλο ποσοστό είναι στο χέρι μας.
3. Υποτιμάτε την επίδραση του τόνου της φωνής σας.
Δεν έχει σημασία ποιος μιλάει, άνδρας ή γυναίκα, ο τόνο της φωνής μπορεί να είναι ένα ζήτημα, ακόμα και αν είναι χρωματισμένος, έστω και ελαφρώς, αρνητικά.
Εάν έχετε ανησυχίες, εκφράστε τες με σεβασμό, αντί να μιλάτε με απογοητευμένη και εξαγριωμένη φωνή. Ασφαλώς να συζητήσετε τι σας ενοχλεί, αλλά να το κάνετε με τρόπο ήρεμο και όχι σαν να είστε έτοιμες για καυγά.
4. Αταίριαστες μορφές επικοινωνίας.
Αν αισθάνεστε ότι δεν εισακούγεστε από το σύζυγό σας, μπορεί να πρέπει να επανεξετάσετε το ύφος της επικοινωνίας σας.
Μερικές γυναίκες επαναλαμβάνουν τα παράπονά τους ή μια ανησυχία τους αρκετές φορές, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή του συζύγου τους. Μερικοί άνδρες το αποκαλούν αυτό γκρίνια, αλλά μπορεί απλώς να είναι διαφορετικές μορφές επικοινωνίας.
Οι ειδικοί το ονομάζουν δυναμική της "απαίτησης - απόσυρσης" : Ο ένας θέλει να συζητήσει, ενώ ο άλλος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει ή φαίνεται να μην ακούει, όσο ο ομιλητής συνεχίζει να μιλάει. Κάπως έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος.
Αν αυτό συμβαίνει στη σχέση σας, σε βαθμό που να σας ενοχλεί, θυμηθείτε πως καλό είναι να το σταματήσετε. Αφήστε το σύζυγό σας να απορροφήσει τι λέτε και να έχει την ευκαιρία να εμπεδώσει αυτά που έχει ακούσει.
Θα ήταν ίσως χρήσιμο να δείτε αυτά που είναι σταθερά – οι ιδιορρυθμίες της προσωπικότητας, για παράδειγμα - και τι μπορεί να αλλάξει. Επικαλούμενος το έργο του ερευνητή John Gottman για τον γάμο και τα ζευγάρια, ο Karam λέει ότι σχεδόν το 70% των συζυγικών προβλημάτων είναι "διαρκείας", που σημαίνει ότι αυτά είναι εδραιωμένα θέματα που παρατείνονται.
Η πρόκληση είναι να αναγνωριστεί αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί, διότι βοηθά να κινηθούμε προς την αποδοχή. Δεν είναι εφικτό να αλλάξεις έναν επιφυλακτικό άνθρωπο σε έναν άνθρωπο που παίρνει ρίσκα ή έναν εσωστρεφή σε εξωστρεφή. Βελτιώσεις επιδέχονται αλλά όχι ριζικές αλλαγές. Εξάλλου είναι ένα ζήτημα το να «θέλεις» να αλλάξεις έναν άνθρωπο…
5. Δεν έχετε το σεξ ως προτεραιότητα σας.
Είτε πρόκειται για κόπωση ή κάποιο άλλο λόγο, πολλές γυναίκες δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να κάνουν σεξ, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί «σοβαρή αμέλεια».
Το καλύτερο και για τη γυναίκα και για τον άνδρα είναι μια υγιής σεξουαλική ζωή, αφού εκτός των άλλων, κρατάει την οικογένεια, μια ευτυχισμένη οικογένεια. δεδομένου ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να έχουν οι γονείς τους μια ισχυρή και θετική σχέση.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι γυναίκες πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να τους έρθει η επιθυμία να κάνουν έρωτα με το σύζυγό τους, ενώ παρέχουν ως συμβουλή πως «δεν μπορείτε να παρατήσετε τα πάντα και να κάνετε σεξ. Αλλά αφιερώστε χρόνο στο να είστε οι δυο σας….
Το να αισθάνεστε σέξι είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε και αυτό σημαίνει πως έχετε βάλει τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Γενικά, εάν είστε γυναίκα, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σας. Εάν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, πιθανώς, θα αισθάνεστε και σεξουαλική.
6. Ξεχνάτε να περιποιηθείτε το σύντροφό σας.
Μερικές γυναίκες επικεντρώνονται τόσο πολύ στα παιδιά, την εργασία, και το σπίτι που ξεχνούν να κάνουν αυτές τις μικρές χειρονομίες βοηθάνε να σταθεροποιηθεί ο γάμος τους.
Σε υγιείς σχέσεις, υπάρχουν “τονωτικές ενέσεις”. Αυτές μπορεί να είναι ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, μια αγκαλιά, ένα χάδι, λεκτικά σχόλια όπως “εγώ συμφωνώ με αυτό” ή “σωστό αυτό που λες” ή ακόμα και η λέξη “ναι”. Ακούστε, συμφωνείστε, εκτιμείστε, περιποιηθείτε – όλα αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο και στους δυο σας.
Αυτές οι πράξεις υπενθυμίζουν στο ζευγάρι πόσο αρέσει ο ένας στον άλλον, και η ενσυναίσθηση είναι ένα από τα βασικά συστατικά των ισορροπημένων σχέσεων. Οι παντρεμένοι συχνά λειτουργούν με μια ξεπερασμένη γνώση γύρω από τον ‘εαυτό’, οδηγώντας τους μακριά από την πραγματική εκτίμηση των συντρόφων τους.
Είναι μύθος ότι μια καλή σχέση και ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να στηριχθεί από μόνος του. Πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τον σύντροφο μας και να κατανοήσουμε πως αυτό που ήμασταν στα 24, δεν είναι το ίδιο με αυτό που είμαστε στα 34… Η ωριμότητα δεν σημαίνει παραίτηση, αλλά παραπάνω εφόδια για να δομήσουμε και να ενισχύσουμε μια υγιή, συντροφική και ερωτική σχέση.
Με αφορμή σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στο webMDΤ
ο άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr