Δρ. Σπύρος Μαζάνης
Φωτό: © fotolia
Μόλις έχεις γεννήσει και είναι λογικό να μην ξέρεις πολλά πράγματα για το μικρό σου και επίσης να ανησυχείς για τα πάντα. Πρέπει να γνωρίζεις όμως ότι όταν γεννηθεί ένα παιδί αρχίζει να βγάζει κάποια σημάδια στο δερματάκι του, τα οποία δεν θα πρέπει να σε τρομάζουν. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί με λεπτομέρειες το κάθε σημάδι...
Πολλά μωρά μετά την γέννησή τους έχουν κάποια δερματικά σημάδια σε διάφορα μέρη του σώματος, τα οποία ανησυχούν τις μανούλες. Συνήθως αυτά τα σημάδια εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες, μήνες ή μέσα στα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής και γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.
1. Μογκολοειδής κηλίδες. Πρόκειται για κηλίδες οι οποίες μπορεί να έχουν διάφορο μέγεθος από 1 εκατοστό μέχρι και μία παλάμη. Εμφανίζονται συνήθως στην πλάτη του παιδιού, κοντά στον ποπό, ή και σε κάποιο άλλο μέρος της πλάτης. Επειδή το χρώμα τους είναι μπλε σκούρο σαν το χρώμα των Μογγόλων τις λένε μογκολοειδής κηλίδες. Φαίνεται σαν κάποιος να έχει χτυπήσει σε εκείνο το σημείο το μωρό.
Παρόλα αυτά είναι αθώες, δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία θεραπεία και σιγά σιγά καθώς περνούν οι μήνες το χρώμα τους αρχίζει να υποχωρεί και εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους 12 έως 15 μήνες της ζωής.
2. Επίπεδοι σπίλοι ή επίπεδα αιμαγγειώματα. Σχεδόν 1 στα 5 παιδάκια στο πίσω μέρος του λαιμού εκεί που είναι οι ρίζες των μαλλιών, εμφανίζουν κάποιο επίπεδο αιμαγγείωμα (επίπεδος σπίλος) αλλά καμιά φορά μπορεί να βρίσκεται και στα βλέφαρα και στο μέτωπο, αλλά και γύρω από την μύτη του μωρού. Συνήθως το χρώμα είναι ροζ και όταν το παιδί κλαίει ή μετά από το μπάνιο που έχει ζεσταθεί, το χρώμα γίνεται πιο έντονο και οι μανούλες ανησυχούν.
Δεν πρέπει να ανησυχούν και σιγά σιγά αυτοί οι σπίλοι εξαφανίζονται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.
3. Μελαγχρωματικοί σπίλοι. Αυτοί είναι σπίλοι διάφορου μεγέθους οι οποίοι έχουν χρώμα καφέ και καμιά φορά επάνω τους βρίσκονται μερικές τρίχες. Συνήθως δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά εάν στη συνέχεια βλέπετε ότι το μέγεθός τους μεγαλώνει και το χρώμα τους γίνεται μαύρο ή αιμορραγεί, τότε θα πρέπει να αφαιρούνται.
4. Αιμαγγείωμα φράουλας. Αυτό είναι ένα στίγμα αρκετά εξογκωμένο το οποίο επειδή έχει χρώμα φράουλας και είναι η επιφάνειά του λίγο ανώμαλη το ονομάζουμε αιμαγγείωμα φράουλας. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι μερικές φορές δεν το βλέπουμε αμέσως μετά την γέννηση, αλλά εμφανίζεται λίγες μέρες ή και εβδομάδες μετά. Σχεδόν 1 στα 10 παιδάκια μπορεί να έχει αυτό το αιμαγγείωμα της φράουλας. Επιπλέον κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί να μεγαλώσουν, μετά όμως αρχίζουν να ξεθωριάζουν, σιγά σιγά το έντονο ροζ χρώμα γίνεται μοβ-γκρι και στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της ζωής του παιδιού εξαφανίζονται.
5. Σηραγγειώδες αιμαγγείωμα. Είναι ένα από τα πιο σπάνια αιμαγγειώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε παιδιά. Η συχνότητά του είναι σχεδόν 1 στα 100 νεογέννητα. Το χρώμα μπορεί να είναι μπλε ή μπλε-κόκκινο. Είναι μαλακό και καμιά φορά φτάνει το μέγεθος καρυδιού.
Συνήθως τους πρώτους 6 μήνες της ζωής έχει την τάση να μεγαλώνει και μετά τους 18 μήνες της ζωής του παιδιού, αρχίζει να μικραίνει. Σχεδόν τα μισά απ' αυτά τα αιμαγγειώματα όταν το παιδί θα γίνει 5 χρονών θα έχουν εξαφανιστεί και σχεδόν όλα θα έχουν εξαφανιστεί όταν θα κλείσει τα 12 χρόνια του. Σε σπάνιες περιπτώσεις που αυτό δεν υποχωρήσει, τότε πρέπει να αφαιρεθεί.
6. Καφέ ολέ κηλίδα. Πρόκειται για κηλίδες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του δέρματος του παιδιού. Έχουν χρώμα λαδί και γι' αυτό λέγονται καφέ ολέ κηλίδες και μπορεί να εμφανίζονται από την γέννησή του αλλά και οποιαδήποτε στιγμή μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Συνήθως αν ψάξουμε τα μέλη της οικογένειάς μας θα δούμε ότι και κάποιος άλλος μπορεί να έχει στο ίδιο μέρος ή σε κάποιο άλλο παρόμοιες καφέ ολέ κηλίδες. Αυτές οι κηλίδες συνήθως δεν εξαφανίζονται ποτέ κατά την διάρκεια της ζωής του παιδιού. Σε περίπτωση όμως που βγάζει συνέχεια τέτοιες κηλίδες ή γίνουν πάνω από 10 καλό είναι να τις δει ο γιατρός για να αξιολογήσει αν είναι κάτι πιο σοβαρό ή όχι.