.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το καλύτερο δώρο στα παιδιά σας είναι ο ευτυχισμένος γάμος σας



Αφορμή μάς δίνει ένα καινούργιο βιβλίο, που έχει γίνει best-seller στην Αμερική τον τελευταίο καιρό. Ο Ντ. Κόουντ, συγγραφέας του βιβλίου «Για να αναθρέψετε ευτυχισμένα παιδιά, δώστε προτεραιότητα στον γάμο σας», ασχολείται με τους κατα-πιεστικούς γονείς.
Ποιο είναι το πρόβλημα των σημερινών παιδιών; Η υπερβολική προσοχή των γονιών, που τα πνίγει και τα μετατρέπει σε καρικατούρες του εαυτού τους.
Όπως μας λέει η παιδοψυχολόγος Σελίνα Μητσάκου, «σήμερα τα παιδιά μάλλον υποφέρουν από την απέραντη φροντίδα των γονιών τους.
Οι γονείς με τη σειρά τους καταπιέζονται και οι ίδιοι προκειμένου τα παιδιά να έχουν ό,τι θελήσουν. Βιώνουν ένα τρομακτικό άγχος, που το θεωρούν μάλιστα φυσιολογικό, ώστε να είναι πάντα σε εγρήγορση ικανοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανάγκες των παιδιών. Μεταξύ μας, κάποιες από αυτές, υφίστανται μόνο στη φαντασία των γονιών. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον δυσάρεστο για όλους μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά αισθάνονται εγκλωβισμένα από την υπερ-φροντίδα, ενώ οι γονείς σταδιακά, και χωρίς να το συνειδητοποιούν τις περισσότερες φορές, οδηγούν τη σχέση τους και κατ’ επέκταση το γάμο τους στην καταστροφή.»
Όπως αναφέρει ο Ντ. Κόουντ στο βιβλίο του, «στην πραγματικότητα δεν μπορείς να τους καταλογίσεις και ευθύνες, γιατί αυτό που στην ουσία κάνουν οι γονείς είναι να αφιερώνουν όλο τους το είναι στα παιδιά τους. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το λάθος. Διότι τα σημερινά παιδιά έχουν προβλήματα που προκύπτουν από την πολλή προσοχή. Και μάλιστα φαίνεται να έχουν περισσότερα προβλήματα από ό,τι εμείς ή οι γονείς μας ως παιδιά. «Με το στραγγαλισμό του εαυτού μας, ώστε να δημιουργήσουμε μια τέλεια, δίχως τραυματικές εμπειρίες παιδική ηλικία για τα παιδιά μας, σπαταλούμε την ενέργειά μας. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας είναι ένας υπέροχος γάμος», συμβουλεύει ο κ. Κόουντ, ο οποίος είναι οικογενειακός σύμβουλος και συνεργάτης της εφημερίδας «Τhe Wall Street Journal».
Και συνεχίζει: «Οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι το να βάζουν πάνω απ΄ όλα τα παιδιά τους είναι θετικό γι’ αυτά, αλλά με αυτή τους τη συμπεριφορά κάνουν δύο κύρια λάθη». Καταρχάς, γίνεται δυσκολότερο να επιβληθούν στα παιδιά όρια, τα οποία διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Έτσι τα παιδιά γίνονται πιεστικά και φορτικά έως ότου πάρουν αυτό που επιθυμούν. Δεύτερον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς πιέζουν τρομακτικά τα παιδιά ώστε να εκπληρώσουν τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες. Κι όμως, το σίγουρο είναι σ’ αυτή την περίπτωση ότι θα δημιουργήσουν στα παιδιά πρόβλημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό ένα παιδί να μεγαλώνει με την εντύπωση ότι για να το εκτιμήσουν πρέπει να γίνει όπως ακριβώς επιθυμούν οι γονείς.
Πηγή: infokids.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...