.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ



Η επιλογή των γυαλιών ηλίου είναι λίγο –πολύ προσωπική υπόθεση.Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλιοφάνεια κάθε περιοχής, η ασχολία του καθενός, το χρώμα των ματιών του και άλλα.Την επιτακτική ανάγκη προστασίας των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου τόνισαν για μια ακόμη φορά οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).Θα πρέπει επομένως, επεσήμανε ο ...
κος Σωτήρης Δαμίγος, Οπτικός, μέλος Δ.Σ. της ΠΕΟΟ
τα γυαλιά ηλίου που χρησιμοποιούμε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1) Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.

2) Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.

3) Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

4) ‘Ενας τέτοιος ποιοτικός φακός όμως, δεν κρίνεται και σαν ιδανικός για κάθε χρήση. Κι αυτό, γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη, μια σχετικά πρόσφατα προσδιορισμένη παράμετρος, η οποία είναι δυνατόν να μετατρέψει αυτό τον ποιοτικό φακό σε παντελώς ακατάλληλο για κάποιες περιπτώσεις. Και αυτή η παράμετρος, δεν είναι άλλη από το χρώμα και σε συνάρτηση με το χρώμα ο βαθμός σκουρότητας του φακού

Αυτό σημαίνει ότι ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ κάτω από τον ήλιο.

5) Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με το βαθμό σκουρότητας τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κλπ).

6) Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

7) Ακόμη όπως τονίστηκε από τον κο Δαμίγο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker).
Αυτό το φως είναι επικίνδυνο καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί, που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας του κοινού αποφασίστηκε με την οδηγία της ΕΟΚ 89/686 να συνοδεύονται τα γυαλιά ηλίου από έντυπο με τίτλο “ενημερωτική σημείωση”.

Στο έντυπο αυτό παρουσιάζονται με τη σειρά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κρυστάλλων ηλίου τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές BS 2724/1987 καθώς και στον κανονισμό EN 1836/1995.

Συγκεκριμένα αναφέρεται η κατηγορία του προϊόντος (γενική χρήση, κλπ), η κατηγορία προστασίας και απορρόφησης στις UV, ο τρόπος χρήσης τους σχετικά με τη μείωση της έντασης του ηλιακού φωτός (χρήση κατά την ημέρα), αν επιτρέπεται ή όχι η χρήση τους κατά την οδήγηση (αναγνώριση φωτεινής σήμανσης) και ότι απαγορεύεται ρητά η έκθεση με αυτά σε ακτινοβολίες που προκαλούνται από τεχνητές πηγές καθώς και η χρήση τους κατά τη νυκτερινή οδήγηση.
Τέλος, προσδιορίζεται και ο βαθμός της μηχανικής αντίστασης των κρυστάλλων ηλίου (ανθεκτικότητα).

Τέτοιο πληροφοριακό δελτίο έχουν τα γυαλιά ηλίου που διαθέτονται από οπτικά καταστήματα.
Ο κος Παναγιώτης Κατσαβός, Οπτικός και Γενικός Γραμματέας, της ΠΕΟΟ, τόνισε ότι η επιλογή των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα, θα πρέπει να ακολουθούνται ανά κατηγορία κάποιοι βασικοί κανόνες :


1) Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο με γείσο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά.

2) Οι φακοί θα πρέπει να είναι άθραυστοι, οι σκελετοί από αντιαλλεργικά και μεγάλης αντοχής υλικά στο σωστό μέγεθος.

3) Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στην UVA όσο και στην UVB και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα στη θραύση, όπως οι φακοί polycarbonate.

4) Για τα παιδιά που φορούν διορθωτικά γυαλιά, η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.

5) Στους εφήβους , η χρήση γυαλιών ηλίου θα πρέπει και πάλι να γίνεται βάσει προδιαγραφών ενώ η εκπαίδευση τους δεν βάζει σε κίνδυνο τα μάτια τους, ακόμα και όταν πρόκειται για γυαλιά ανοιχτόχρωμα, με ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χρώματα.

6) Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

7) Στους ενήλικες, παράμετροι, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών.

8) Άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία θα πρέπει να κάνουν χρήση φωτοχρωμικών φακών.
9) Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ . Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα

Επιπρόσθετα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι βιοσυμβατά.
Να μην παραμορφώνονται, να είναι άφλεκτα και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, κος Στ. Μυλόβας, επεσήμανε ότι «ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για την προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινο-βολία, δυστυχώς οι Αρχές αδιαφορούν πλήρως όσον αφορά στον έλεγχο των εισαγωγών και της διακίνησης ακατάλληλων γυαλιών ηλίου.

Ενώ παράλληλα έχουμε τεράστια αύξηση του παρα-εμπορίου. Διότι εξαπατάται ο καταναλωτής από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο.


Μία επιπλέον σημαντική ενέργεια της ΠΕΟΟ για την προστασία του καταναλωτή είναι η δημιουργία του Μητρώου Οπτικών Καταστημάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε εφαρμογή του Νόμου 3661/2008 και η έκδοση ενός ειδικού πιστοποιητικού, το οποίο θα βρίσκεται σε λίγο καιρό στις προθήκες όλων των νομίμων λειτουργούντων οπτικών καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι εάν ο καταναλωτής θέλει να προστατεύσει τα μάτια τα δικά του και των παιδιών του, να αγοράζει γυαλιά ΜΟΝΟ από οπτικά καταστήματα.
Γιατί μόνο εκεί θα βρει προϊόντα ελεγμένα και εγγυημένα.
πηγή: http://karamitsosoptika.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...