.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μυϊκοί πόνοι: Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο



Πόνος στους µυς, μήπως φταίει το άγχος;
H ψυχή µπορεί να επηρεάσει το σώµα µας. Αυτό εξάλλου έχει αποδειχτεί από δεκάδες έρευνες.

Βέβαια όσοι δεν το έχουν ζήσει δεν µπορούν ίσως να το κατανοήσουν και µπορεί να θεωρήσουν την αντίδραση αυτή προσποιητή. Οι ειδικοί όµως εξηγούν πως κάποιος που είναι διαταραγμένος ψυχολογικά είναι απολύτως λογικό να παρουσιάσει κάποια σωµατική διαταραχή, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στο µυοσκελετικό σύστηµα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια προϋπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβληµα, που όµως εντείνεται σε µεγάλο βαθµό από τις ψυχολογικές διαταραχές.

Η βασικότερη από τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοιου τύπου συμπτώματα είναι η κατάθλιψη σε λανθάνουσα µορφή, δηλαδή όταν η καταθλιπτική συμπεριφορά δεν έχει αναγνωριστεί από τον πάσχοντα.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασµό µε τους έντονους πόνους στους µυς επηρεάζει σε πολύ µεγάλο βαθµό την ποιότητα της ζωής του, τις δραστηριότητες και την καθημερινή του λειτουργικότητα αλλά και τις σχέσεις του µε τους άλλους ανθρώπους. Λειτουργεί δηλαδή αλυσιδωτά.

Πέρα από την κατάθλιψη όµως, µυϊκούς πόνους µπορούν να προκαλέσουν και οι αγχώδεις διαταραχές, οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού αλλά µπορεί να εµφανιστούν και σε µια ξεχωριστή κατηγορία προσωπικοτήτων, τις υποχονδριακές.

Οι προσωπικότητες αυτές «χρησιμοποιούν» τους πόνους προκειμένου να έχουν αφορµή να ασχολούνται ακόµη περισσότερο µε το ευαίσθητο σηµείο τους, το σώµα τους. Συχνά αυτά τα άτοµα υπερεπενδύουν στον εαυτό τους και παραπονούνται συνεχώς µε αποτέλεσµα το πρόβληµά τους να εντείνεται ακόµη περισσότερο.

Το βασικότερο σύµπτωµα που «προδίδει» πως οι µυϊκοί πόνοι σχετίζονται µε την ψυχική υγεία είναι οι συνεχείς σωµατικές ενοχλήσεις, που τις περισσότερες φορές έχουν αντικειµενική βάση αλλά δεν αφορούν κάποια συγκεκριμένη νόσο.

Η αντιμετώπιση των µμυϊκών πόνων περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής µε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρµακα αλλά και φάρµακα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων. Βασικότερο «όπλο» όµως στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση τους είναι η ψυχοθεραπεία, η οποία βοηθά τον πάσχοντα να αναγνωρίσει σε ποιο βαθµό οι πόνοι είναι αντικειμενικοί και σε ποιο βαθµό πρέπει τελικά να ασχολείται µαζί τους.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...