.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις ανάλογα με το σωματότυπό σου

Γεωργία Καπώλη


Φωτό: © Fotolia
    Είσαι μήλο ή αχλάδι; Ο σωματότυπός σου από τι χαρακτηρίζεται; Μεγάλη περιφέρεια; Μεγάλο στήθος; Από πού χρειάζεται να χάσεις; Ψωμάκια, κοιλιά; Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσεις....ΒΡΕΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙΣ
    "Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία μεζούρα για να μετρήσεις
    την περίμετρο μέσης και γλουτών και στη συνέχεια να υπολογίσεις το πηλίκο τους (Δείκτης WHR, Waist to Ηip Ratio)" εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.
    Διαίρεσε τους πόντους της μέσης με εκείνους στο σημείο των γλουτών και το αποτέλεσμα θα σου δείξει σε ποια κατηγορία σώματος ανήκεις. 
    - Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μικρότερος από 0,60 τότε έχουμε σωματότυπο "Πιπεριά Τσίλι"

    - Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μικρότερος από 0,80cm τότε έχουμε σωματότυπο "Αχλάδι"
    - Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μεγαλύτερος από 0,80cm  τότε έχουμε σωματότυπο "Μήλο"

    Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ιδανικές τιμές:

    Αποδεκτά όρια
    Μη αποδεκτά όρια
    άριστα
    καλά
    μέτρια
    υψηλά
    άνδρες
    < 0.85
    0.85 - 0.90
    0.90 - 0.95
    > 0.95
    Γυναίκες
    < 0.75
    0.75 - 0.80
    0.80 - 0.85
    > 0.85
    WHR = περίμετρος μέσης (εκατοστά) / περιφέρεια (εκατοστά)

    Ο συγκεκριμένος δείκτης αποκαλύπτει την κατανομή λίπους στο σώμα, μας βοηθά να εντοπίσουμε τον σωματότυπο του κάθε ατόμου και να πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του οργανισμού.

    Smart Tip
    : Πριν μπερδευτείς με το κομπιουτεράκι και τις διαιρέσεις μπορείς να υπολογίσεις τον σωματότυπό σου και με άλλον τρόπο. Αν συγκρίνεις το ύψος σου με την περίμετρο της μέσης.
    Ιδανικά, για καλύτερη υγεία θα πρέπει να διατηρείς την περίμετρο της μέσης χαμηλότερα από το μισό του ύψους σου σε εκατοστά! Αν για παράδειγμα μια γυναίκα είναι 1,65μ, θα πρέπει να έχει περίμετρο μέσης μικρότερη από 82εκ.
    ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ;

    "Πιπεριά Τσίλι"
    Αν με βάση τα κιλά και το ύψος σου ανήκεις στην κατηγορία πιπεριά, τότε δεν υπάρχει φυσικά λόγος να ακολουθήσεις συγκεκριμένο διαιτολόγιο με σκοπό να χάσεις κιλά. Αντίθετα, ενδέχεται να πρέπει να αυξήσεις λίγο το βάρος σου, κυρίως για λόγους υγείας.


    "Αχλάδι"
    Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση που ανήκεις στην κατηγορία «αχλάδι» δεν υπάρχει ιδανική διατροφή για να διώξεις τα επίμαχα «ψωμάκια»! Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να αυξήσεις τη σωματική άσκηση και κυρίως το περπάτημα.
    Μην ξεχνάς βέβαια να ακολουθείς τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνουν:
    1. Μικρά και συχνά γεύματα
    2. Καθημερινή λήψη πρωινού
    3. Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
    4. Αυξημένη πρόσληψη υγρών: νερό, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι (8-10 ποτήρια καθημερινά).
    5. Συστηματική φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά)

    "Μήλο"
    Όσον αφορά στο σωματότυπο «μήλο», εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά μιας και η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά φαίνεται ότι συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στη θρόμβωση και από χρόνια υποβόσκουσα φλεγμονή, που προδιαθέτουν την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και τη σταδιακή βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.

    Να τι μπορείς να κάνεις για να διώξεις το λίπος από την κοιλιά και παράλληλα να αποφύγεις τον κίνδυνο κάποιου προβλήματος με την υγεία σου:

    Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι: 
    Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
    Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά): Η μείωση μετά από ημερήσια κατανάλωση τριών περίπου μερίδων τροφών ολικής αλέσεως είναι σύμφωνα με έρευνες 0,58kg/m2 για το ΔΜΣ. Η περιφέρεια μέσης ήταν περίπου 2,7cm μικρότερη. Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
    Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.
    Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: Η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
    Καταναλώνετε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δύο θρεπτικά στοιχεία που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
     
    ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
    Στο σωματότυπο «μήλο» κάποιος έχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σπλαχνική κατανομή λίπους, δείχνει ότι το λίπος του σώματος έχει αποθηκευτεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, στην κοιλιακή περιοχή, εκεί όπου βρίσκονται και λειτουργούν τα περισσότερα ζωτικά όργανα.

    Αντίθετα, όταν  το λίπος αποθηκεύεται κυρίως σε γλουτούς και μηρούς, το άτομο έχει  σωματότυπο «αχλάδι» και αυτού του είδους η κατανομή, συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και εγκυμονεί πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...