Μόλις χώρισες από την απόλυτη σχέση που ήσουν σίγουρη ότι θα κατέληγε σε γάμο, η κολλητή σου δεν απαντάει εδώ και μέρες στα αγωνιώδη μηνύματα σου και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το κακό μαντάτο να συμπληρώσει το πλάνο... Απολύεσαι και πρέπει να ψάξεις και -πάλι- για δουλειά...
Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σ' αυτο το σκηνικό, ή έστω σ' ένα μέρος του, είναι απόλυτα φυσικό ν' αναρωτιέσαι μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσεις ψυχολογική υποστήριξη.
Συνεχώς το αναβάλεις κι ένα σωρό ερωτήματα σε εμποδίζουν να πάρεις τη μεγάλη απόφαση: «Και αν δεν μπορέσει να με βοηθήσει;», «Πού θα ψάξω;» «Θα μου ταιριάζει η προσέγγισή του;» «Μήπως να προσπαθήσω να το αντιμετωπίσω μόνη μου;» είναι μερικοί από τους συλλογισμούς–δικαιολογίες που προβάλεις για να αποφύγεις να κάνεις το πρώτο βήμα και να βρεθείς πρόσωπο με πρόσωπο με τον ψυχολόγο. Όμως...
Κάθε αρχή και δύσκολη
Συνήθως νιώθεις μπερδεμένη για το αν θα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για όσα σε απασχολούν, όχι μόνο τα σοβαρά αλλά και τα πιο απλά, όπως για παράδειγμα το έντονο άγχος ή η φοβία της αποτυχίας. Το μόνο όμως που καταφέρνεις είναι οι αμφιβολίες σου να λειτουργούν ως ένας ακόμη τρόπος να αναβάλεις την αντιμετώπιση των προβλημάτων σου. Το ενδεχόμενο του θεραπευτή που δεν θα σου «ταιριάζει» πάντοτε υπάρχει. Αν δεν τον γνωρίσεις όμως δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα...
Συστάσεις από φίλους & συγγενείς;
Ενδεχομένως να νιώσεις καλύτερα πηγαίνοντας συστημένη στον ψυχολόγο κάποιου γνωστού. Ένα φιλικό ή οικογενειακό πρόσωπο είναι μια καλή αρχή, όμως χρειάζεται προσοχή.
* Οι θεραπευτές δεν αναλαμβάνουν άτομα από την ίδια οικογένεια παρά μόνο αν κάνουν οικογενειακή θεραπεία ή συμβουλευτική ζευγαριών. Ωστόσο, αν για παράδειγμα αντιμετωπίζεις προβλήματα στη σχέση με τον σύντροφό σου ή νιώθεις ότι τα παιδιά και ο σύζυγός σου δεν αναγνωρίζουν τις ανάγκες σου θα μπορούσες να τους ζητήσεις να συμμετάσχουν κι αυτοί σε πρόγραμμα ομαδικής θεραπείας ώστε να αντιμετωπίσετε μαζί το πρόβλημα.
* Αν πρόκειται για φιλική σχέση ο θεραπευτής δεν θα σε αναλάβει αν πρώτα δεν ερωτηθεί και η φίλη σου ή ο φίλος σου που σου τον συνέστησε ενώ θα θίξει θέματα εχεμύθειας για όσα ειπωθούν από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
Θα μου πηγαίνει;
Προσοχή στα κριτήρια με τα οποία αξιολογείς τον θεραπευτή σου. Μπορεί ο ψυχολόγος σου να είναι ίδιος ο Μπραντ Πίτ, θυμήσου όμως το αρχικό το κίνητρο που σε οδήγησε στο γραφείο του. Για να νιώσεις την ανάγκη να ζητήσεις την βοήθεια προφανώς υπάρχουν ζητήματα που σε προβληματίζουν και τα οποία πρέπει να επιλυθούν.
* Είναι πολύ σημαντικό ο θεραπευτής να σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να σου φερθεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Πως άλλωστε θα μπορέσεις να ξεδιπλώσεις μπροστά του τους πιο ενδόμυχους φόβους και τα θαμμένα βαθιά στην ψυχή σου μυστικά; Οι παραπάνω δείκτες είναι αρκετά καλοί για να συνεχίσεις τις συνεδρίες αν και δεν αποτελούν εγγύηση.
* Να έχεις όμως υπ΄όψιν ότι ο θεραπευτής οφείλει να κρατάει ουδέτερη στάση δίχως να επιβραβεύει ή να κατακρίνει συμπεριφορές σου. Ατάκες όπως «δεν έπρεπε να το πεις αυτό», «αυτά τα πράγματα είναι χαζά», «ελπίζω να του έκλεισες το τηλέφωνο του βλάκα» πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες για την κατάρτιση του.
* Ο σωστός θεραπευτής επίσης θα πει ελάχιστα για τον εαυτό του, ίσως και τίποτα. Δεν είναι φίλος σου ώστε να σου διηγείται τι έπαθε ή τι θα έκανε ο ίδιος στη θέση σου. Ακόμη και αν έχει την ηλικία του πατέρα σου να είσαι σίγουρη ότι από τα χείλη του δε θα ακούσεις την γνωστή φράση… «Εγώ στην ηλικία σου….»
*Οι παρεμβάσεις γίνονται έτσι ώστε να εμβαθύνεις και να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου. Αντίθετα με τα όσα βλέπεις στις ταινίες ο σωστός ψυχολόγος δεν θα δώσει ερμηνεία στην συμπεριφορά σου που θα σε προσβάλει ή θα σε μπερδέψει, όπως για παράδειγμα να σου πει ότι έκανες κάτι γιατί «κατά βάθος είσαι ένα άτομο πολύ ανασφαλές, με τάσεις για...»
* Αν τέλος, ο κούκλος θεραπευτής σε παραπέμψει σε συνάδελφό του και μετά σου ζητήσει να βγείτε ραντεβού, μην ξαφνιαστείς. Είναι ο μόνος τρόπος να σε πλησιάσει καθώς ο κώδικας δεοντολογίας του απαγορεύει οποιαδήποτε σχέση με την ασθενή του.
Πού να ψάξω;
Πριν αποφασίσεις ρώτα για την ειδίκευση και τον τρόπο δουλειάς του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή και αποφάσισε τι σου ταιριάζει.
* Ο κάθε θεραπευτής έχει τη δικιά του φιλοσοφία και προσέγγιση. Υπάρχουν διάφορες σχολές ψυχοθεραπείας με τη δική τους φιλοσοφία και προσέγγιση. Από τις πιο γνωστές είναι η Προσωποκεντρική, η Γκεστάλτ, οι Ραϊχικοί, οι Αντλεριανοί, η Ψυχανάλυση, της Συμπεριφοράς, οι Υπαρξιστές, αλλά και πολλές άλλες.
* Επίσης τα κέντρα εκπαίδευσης μπορούν να σου συστήσουν θεραπευτές ή να προτείνουν να συμμετάσχεις σε κάποια ομάδα αυτογνωσίας.
* Αν σε ενδιαφέρουν προσεγγίσεις μέσα από την τέχνη και την εκδραμάτιση, στα βιβλιοπωλεία θα βρεις διάφορους οδηγούς με εναλλακτικές θεραπείες και πληροφορίες.
* Πλήρης κατάλογος των θεραπευτών υπάρχει και στο διαδίκτυο, όπου θα βρείς και τα κρατικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
Πόσο θα κρατήσει η θεραπεία & πόσο θα κοστίσει;
Συνήθως η συχνότητα των συνεδριών είναι εβδομαδιαία, εκτός από ορισμένες προσεγγίσεις όπως η ψυχανάλυση που ίσως χρειαστεί περισσότερα ραντεβού. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 50 λεπτά. Αρκετοί θεραπευτές έχουν «κυλιόμενη κλίμακα» κόστους για όλα τα βαλάντια ώστε αυτό να μην είναι απαγορευτικό.
Να θυμάσαι ότι ο κάθε θεραπευτής έχει δικιά του πολιτική λειτουργίας και κόστους, οπότε καλό θα ήταν, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων να συζητήσεις μαζί του τα θέματα αυτά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
Και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας;
Αν δεν έχεις τα απαιτούμενα χρήματα για να αποτανθείς σε ιδιώτη θεραπευτή μην εγκαταλείψεις την πρόθεσή σου να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού. Τα κέντρα Ψυχικής Υγείας αποτελούν σαφώς οικονομικότερη λύση με μηδαμινό κόστος συνεδριών.
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις το κοντινότερο κέντρο στην περιοχή σου, να πάρεις τηλέφωνο και να κλείσεις ραντεβού. Εκεί υπάρχουν διάφορες ειδικότητες του τομέα και σίγουρα θα βρεθεί το κατάλληλο άτομο για να αρχίσεις. Η διάρκεια της θεραπείας δεν είναι απεριόριστη, αλλά προσαρμόζεται κατά περίπτωση.
Τι σπουδές πρέπει να έχει ο θεραπευτής;
Αν δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι σπουδές έχει ολοκληρώσει ο θεραπευτής στον οποίο απευθύνθηκες, τότε αυτή είναι μια ερώτηση που δεν θα πρέπει να διστάσεις να κάνεις.
Σε γενικές γραμμές σύμβουλοι και ψυχοθεραπευτές οφείλουν να έχουν εκπαίδευση 3-4 χρόνων σε κάποια σχολή ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης ενώ αρκετοί έχουν και πτυχίο Ψυχολογίας, Ιατρικής ή άλλον παρεμφερή πανεπιστημιακό τίτλο.
Σημαντικό είναι επίσης να ελέγξεις, στο βαθμό φυσικό που αυτό είναι δυνατό, αν ο θεραπευτής έχει συνεχιζόμενη εκπαίδευση και σπουδές στην ανάλογη προσέγγιση που ακολουθεί, όπως για παράδειγμα κάποιο μάστερ στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Να επιλέξω άντρα ή γυναίκα;
Εξαρτάται με το πώς εσύ αισθάνεσαι καλύτερα. Το φύλο δεν έχει σχέση με τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις και την ικανότητα κάποιου επιστήμονα.
Αν όμως έχεις ξεκάθαρη προτίμηση ακολούθησε το ένστικτό σου…Στην περίπτωση πάντως που επιλέξεις να συμβουλευτείς άνδρα να θυμάσαι πως όσο και να ποθείς τον ψηλό μελαχρινό θεραπευτή σου αυτός δεν θα έχει μάτια παρά μόνο για το… πρόβλημά σου. Μην ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα πιείς καφέ μαζί του. Απλούστατα ξέχασέ το…
Πηγή:http://mikres-epithimies.blogspot.com/2011/03/blog-post_6128.html