Το κρύο είναι φίλος και σύμμαχος της υγείας μας ή εχθρός και η βασική αιτία αρρώστιας; Ερώτημα που, όπως αποδεικνύεται, ίσως χρειάζεται... δεύτερη σκέψη, καθώς αν και οι περισσότεροι απαντούν ότι στο κρύο οφείλονται μια σειρά από αρρώστιες, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα.
Στατιστικές της ιατρικής έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με ήπιο κλίμα, σε περιβάλλον που είναι προστατευμένο από κακοκαιρίες και απότομες αλλαγές τους καιρού, αλλά και της θερμοκρασίας, αρρωσταίνουν από κρυολογήματα πολύ πιο εύκολα απ' αυτούς που μένουν περισσότερο εκτεθειμένοι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μεγάλα υψόμετρα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ , ο ανθρώπινος μηχανισμός προσαρμογής στο κρύο είναι αυτόματος. Γίνεται με μια συγχρονισμένη ενέργεια του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό -φυσικά- δεν αποτελεί πανάκεια, αφού οι αντιδράσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Όμως, με μια συστηματική εξάσκηση και σταδιακή αύξηση του κρύου, ο άνθρωπος μπορεί να το αντέξει χωρίς να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αρχικά μπορεί η προσαρμογή να χαρακτηριστεί βάρβαρη και επώδυνη, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιμετωπίσιμη, με πολύ καλά αποτελέσματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Γιατί, όμως, να ζει κάποιος στο κρύο, τη στιγμή που μπορεί να είναι σ' ένα ζεστό δωμάτιο και να φοράει ζεστά ρούχα; Η απάντηση έρχεται -θεωρητικά- εύκολα. Το όφελος είναι τριπλό, αφού ο άνθρωπος που έμαθε να ζει στο κρύο, μπορεί να περάσει το χειμώνα πιο άνετα από τους υπόλοιπους και να μην έχει όλα τα ενοχλητικά και πολλές φορές δυσάρεστα κρυολογήματα. Επίσης, η μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα είναι πιο δραστήριος και «ζωντανός», καθώς γίνεται καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, άρα υπάρχει καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Τέλος, το κρύο ασκεί διεγερτική ενέργεια στο ενδοκρινικό σύστημα και διευκολύνει την έκκριση μιας μεγάλης ποσότητας ορμονών, κάτι που είναι ωφέλιμο για την ψυχική υγεία.
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, βλέπουμε ανθρώπους που ζουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία ή και τη Βόρεια Αμερική να είναι περισσότερο δραστήριοι και να διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Μεγάλη ζωντάνια και δυναμική διακρίνουμε, επίσης, σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.