.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πρώτες βοήθειες για τα καλοκαιρινά ατυχήματα



Η θερμοπληξία και τα τσιμπήματα είναι συχνά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη φύση περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Τσιμπήματα
Συμπτώματα:

Συνήθως προκαλείται ένας ερεθισμός, που δεν απαιτεί όμως επείγουσα αντιμετώπιση, εκτός και αν είστε αλλεργικοί. Αλλά ακόμα και για κάποιον που δεν είναι αλλεργικός, ένα τσίμπημα στο λάθος σημείο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Τι να κάνετε:• Αν το τσίμπημα έγινε στο χέρι, βγάλτε αμέσως τα δαχτυλίδια σας, ώστε να μην εμποδίσουν τη ροή του αίματος που προκαλείται από το πρήξιμο (και φυσικά να μη χρειαστεί να κόψετε το δάχτυλο σας για να βγάλετε τη βέρα σας).
• Αφαιρέστε το κεντρί από το δέρμα σας με μια αποστειρωμένη βελόνα. Αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή, γιατί μπορεί το κεντρί να μπει ακόμα πιο βαθιά.
• Τοποθετήστε πάγο στην περιοχή.
• Μπορείτε να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες ή ακεταμινοφαίνη για τον πόνο και ένα αντσταμινικό που να περιέχει χλωροφαιριναμίνη αν σας ενοχλεί πολύ. Μια κρέμα με υδροκορτιζόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει αρκετά.
Ζητήστε επείγοντως βοήθεια:• Αν νιώθετε πως πνίγεστε, πως ασφυκτιάτε, πως το εξάνθημα ή η φαγούρα εξαπλώνεται, αναπνέετε δύσκολα ή έχετε ελαφρύ πονοκέφαλο. Αυτά είναι συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, μια κατάσταση πραγματικά επείγουσα. Σε αυτήν την περίπτωση καλέστε ασθενοφόρο.
• Το τσίμπημα είναι στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Πηγαίνετε στα Επείγοντα αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή νιώθετε το λαιμό σας να κλείνει. Το πρήξιμο μπορεί να δυσχεράνει ή και να μπλοκάρει την αναπνοή σας.
Θερμοπληξία
Συμπτώματα:Αν είστε εκτεθειμένοι για πολύ ώρα στον ήλιο χωρίς στο μεταξύ να έχετε πιεί πολλά υγρά μη αλκοολούχα, είναι πιθανόν να νιώσετε εξάντληση, ναυτία και πονοκέφαλο.
Τι να κάνετε:• Σταματήστε ό,τι κάνετε και ξεκουραστείτε σε ένα δροσερό, ήσυχο μέρος. Ψεκαστείτε με νερό και καθίστε μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Πιείτε ένα ισοτονικό ποτό για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες, αναμείξτε χυμό με λίγο νερό ή προσθέστε ελάχιστο αλάτι σε νερό. Τέλος, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
Ζητήστε επειγόντως βοήθεια:• Αν αρχίσετε να νιώθετε έντονη ζάλη, μπορεί να έχετε πάθει σοβαρή ηλίαση. Άλλα συμπτώματα είναι να νιώθετε ντελίριο ή να χάσετε τις αισθήσεις σας, να έχετε υπεροξυγόνωση, κράμπες και υψηλό πυρετό.
Συμβουλή:Αν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα – όπως αντισταμινικά, διουρητικά, ασπιρίνη, αντικαταθλιπτικά ή αναστολείς Β ανδρενεργικών υποδοχέων (beta blockers), ο κίνδυνος για θερμοπληξία είναι μεγαλύτερος.
Tip: Αν χρειαστεί να πάτε στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου και χρειάζεστε διευθύνσεις και τηλέφωνα, μπείτε στην ιστοσελίδα www.mednet.gr ή www.dr-med.gr και βρείτε λίστες με νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.
Στο www.in.gr/ath/duty/hospital.asp θα διαβάσετε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν εκείνη την ημέρα, καθώς και ποια περιστατικά δέχονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...